Tilbake til startsiden

Norske Studenters Roklub (NSR) skriver på sin hjemmeside (2023):
"Fra 1924 har NSR hatt sitt eget landsted, Solodden, på Kalvøya ved Sandvika. Her er det hytter med sengeplasser, godt utstyrt kjøkken og båthus med garderobe. Her kan medlemmene bo, ro og bade. Husene på Solodden ble delvis bygget med materialer fra det gamle båthuset på Bygdøy."

Stedet er flittig i bruk som treningssted og overnattingssted, hovedsakelig for mosjonister. 


Mer om Norske Studenters Roklub
hjemmesiden (2023) står blant annet følgende:
Norske Studenters Roklub ble stiftet 25. mars 1897 efter initiativ av tre unge studenter, medisinerne Nikolai Paus, Peter Torgersen og D. B. Tornøe, med bistand av den kjente idrettsmann og tidligere Christianiaroer Johan Sverre, som ble klubbens første og mangeårige formann.
Fra starten av var det kun mannlige studenter som kunne opptas som aktive medlemmer. Først ved generalforsamlingen i 1984 ble det vedtatt en lovendring som gir kvinner adgang til båtene.

Så vel båthuset som de to båtene klubben disponerte ved starten var lånt, men alt samme år fikk man reist sitt beskjedene båthus, nærmest et skur av bølgeblikk, på Vippetangen innunder Akershus. Samtidig ble det kjøpt inn noen brukte båter. I 1903 flyttet man til Huk aveny nr. 2 på Bygdø, hvor klubben fremdeles holder til, og bygde et trehus som efter datidens forhold var meget flott. Men klubben vokste seg større og større, og ved 25 års jubileet i 1922 var båthuset helt sprengt. Det ble derfor revet og alt året efter sto det nuværende store betonghuset ferdig. Arkitekt var den unge Wilhelm K. Essendrop. Huset er for øvrig senere blitt ytterligere utvidet og forbedret. Klubbhuset er ett av de største i Norden og med sine mange hundre medlemmer er NSR nu landets største roklubb.

Helt fra 1898 har NSR deltatt i de fleste kapproinger her i landet og har også ofte startet i regattaer i utlandet. Klubben har allerede fra før første verdenskrig hatt flere glansperioder hvor den har hevdet seg på regattabanen. Fra slutten av 60-tallet har det blitt vanlig å samle landets beste roere i en felles treningsgruppe og å sette sammen landslag uten hensyn til klubbtilhørighet. Dette har gjort at NSR-roere gjennom mange år har ført hjem medaljer fra VM og OL.

Efter at Oslofjorden, på grunn av økende motorbåttrafikk, var blitt stadig mindre egnet som regattabane, var det NSR som sto i spissen for å anlegge rostadion på Årungen ved Ås. Årungen var fra første stund et samarbeidsprosjekt mellom Norges Landbrukshøyskole, dennes idrettslag NLHI og NSR. Ås kommune var velvillig protektor. Senere er Norges Roforbund kommet sterkt med i prosjektet og Årungen er nå utbygget til internasjonal regatta-standard og er norsk rosports riksarena.


Kilder:

NSR

Gunnar Clifford. Leder i NCR

 

 

 

 

 

 



 

Dette huset ser vi øverst på bildet ovenfor og er båthall med garderober. Sett fra nord. Bildet er tatt i 2019. Foto: Knut Erik Skarning
Se også Detaljkart
Landstedet til Norske Studenters Roklub på Solodden på Kalvøya 2019. Den største røde bygningen på toppen er kjøkken med stue. De små røde hyttene er overnattingssteder. Bygningen vi ser øverst i bildet er båthall med garderober. 
Sett fra syd. Kilde: kart.1881.no

Landstedet til Norske Studenters Roklub (NSR)